granola, avagy a legfinomabb müzli - házilag



már nem először csináljuk meg ezt a nagyon finom müzlit, de most jutottam el odáig, hogy veletek is megosszam.

a recept egyszerű, és olyan finom a végeredmény, hogy alig lehet abbahagyni a müzlievést. ropogós, csokis, mogyorós-mandulás. :)

az eredeti recept egy Stahl magazinból származik, és juharszirupos granola néven fut.

én az adagot kibővítettem 1 kg-ra, mert szerintem ,ha az ember nekiáll, akkor már ne 25 dekával szüttyögjön. egyébként pedig eláll, és amúgy pedig elfogy, mielőtt bármi is történhetne vele. :D

szóval hozzávalók:
1 kg gabonapehely. mi a bioboltban szoktuk venni, 1 kilós kiszerelés, és négyféle gabona van benne.
3 dl méz (próbáltuk többel is, de nagyon édes volt, és nem is lett olyan ropogós, inkább ragadós)
20 dkg vaj
20 dkg mandula/mogyoró/dió/kesudió, stb. (ez ízlés szerint lehet több is, vagy el is hagyhatod)
10 dkg 85%-os étcsoki (az Aldiban lehet venni 300 ft-ért, és ebből is lehet tenni bele 20 dkg-ot is, ha valaki nagyon csokisan szereti)


A sütőt előmelegítem 160 fokra, és sütőpapírt terítek egy magasabb falú tepsibe. a vajat megolvasztom, kihűtöm, és kézi habverővel belekeverem a mézbe (eredeti recept szerint juharszirupba). ha a mézed nagyon besűrűsödött, egy picit olvaszd fel meleg vízben.
a gabonapelyhet egy nagy tálba öntöm, és alaposan összekeverem a vajas mézzel. utána szétterítem a tepsibe (ha egy kilóval dolgozol, érdemes két részletben pirítani, hogy jól át tudd keverni, és mindenhol egyenletesen süljön). kb 30 perc alatt aranybarnára sütöm, közben többször átkeverem. tényleg érdemes jól megpirítani, attól lesz finom ropogós.
az olajos magvakat illatosra pirítom. érdemes mindegyiket külön sütni, mert más ütemben pirulnak. a mogyoróról pirítás után le kell dörzsölni a héját, amennyire lejön. utána mozsárban durvára töröm, vagy késsel aprítom. a csokit is felaprítom, és ha egy picit hűlt már a gabonapehely, belekeverem a magvakat és a csokit is. a csoki szépen szét fog rajta olvadni, de ha azt szeretnéd, hogy darabokban legyen benne a müzlidben, akkor várd meg, míg egészen kihűl a gabonapehely, és csak utána keverd bele.

kész. :) ha jól dolgoztál, nagyon ropogósnak kell lennie. de ha mégsem sikerült elsőre, ne keseredj el, annyira finom, hogy így is el fog fogyni. :)

zárható tetejű üvegekben tudod tárolni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések