Moszkauer - glutén- és tojásmentes



Sokak kérésére íme az ellenállhatatlan moszkauer recept:

Az eredeti recept Stahl Judit: Végre otthon! című könyvében található. A mennyiségeken nem változtattam, csak az összetevőket cseréltem ki néhol.
Nagyon egyszerű recept, kezdőknek és ínyenceknek is kiváló. Természetesen sima búzaliszttel is megcsinálhatod, ha nem ragaszkodsz a gluténmenteshez.

Na lássuk:


Moszkauer (gl-mentes)

Hozzávalók:
Összesen 10 dkg dió, mandula és mogyoró durvára darálva.
5 dkg vaj
5 ek tejszín
5 dkg nyers nádcukor/napraforgó méz
3 dkg gl mentes lisztkeverék (hajdina, köles, rizs)
1 ek keményítő
az aljára 10 dkg étcsoki + 1 ek olivaolaj

Elkészítés: 
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, és kibéleljük sütőpapírral a tepsiket.
Összekeverjük a lisztet a keményítőt és a darált magvakat egy tálban.
Egy kis lábosban takaréklángon összemelegítjük a vajat a tejszínnel és a cukorral/mézzel.  Ha összeolvadtak, teljes lángon felforraljuk a keveréket, de amint felforrt, le is kapcsoljuk, és beledolgozzuk a lisztes keverékbe. A tészta kész is van.
A tepsibe teáskanálnyi halmokat rakunk a tésztából, és mindegyiket laposra nyomkodjuk (nem fog szétfolyni, úgyhogy nyugodtan lehet szép laposra egyengetni).
Aztán megsütjük őket. A tepsiben hagyjuk kihűlni, mert melegen még törik.
A csokit összeolvasztjuk az olajjal gőz fölött, és egyesével belemártjuk minden keksz alját, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni egy hideg helyen.
Nagyon finom, ropogós. Elállna sokáig, de úgyis elfogy túl hamar. Érdemes belőle dupla adagot csinálni kapásból (a dupla adag 38 db).

Mindenkinek jó sütögetést!



Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések