Moszkauer - glutén- és tojásmentes
Sokak kérésére íme az ellenállhatatlan moszkauer recept:
Az eredeti recept Stahl Judit: Végre otthon! című könyvében található. A mennyiségeken nem változtattam, csak az összetevőket cseréltem ki néhol.
Nagyon egyszerű recept, kezdőknek és ínyenceknek is kiváló. Természetesen sima búzaliszttel is megcsinálhatod, ha nem ragaszkodsz a gluténmenteshez.
Na lássuk:
Moszkauer (gl-mentes)
Hozzávalók:
Összesen 10
dkg dió, mandula és mogyoró durvára darálva.
5 dkg vaj
5 ek tejszín
5 dkg nyers
nádcukor/napraforgó méz
3 dkg gl
mentes lisztkeverék (hajdina, köles, rizs)
1 ek
keményítő
az aljára 10
dkg étcsoki + 1 ek olivaolaj
Elkészítés:
Előmelegítjük
a sütőt 175 fokra, és kibéleljük sütőpapírral a tepsiket.
Összekeverjük
a lisztet a keményítőt és a darált magvakat egy tálban.
Egy kis
lábosban takaréklángon összemelegítjük a vajat a tejszínnel és a cukorral/mézzel. Ha összeolvadtak, teljes lángon felforraljuk
a keveréket, de amint felforrt, le is kapcsoljuk, és beledolgozzuk a lisztes
keverékbe. A tészta kész is van.
A tepsibe
teáskanálnyi halmokat rakunk a tésztából, és mindegyiket laposra nyomkodjuk
(nem fog szétfolyni, úgyhogy nyugodtan lehet szép laposra egyengetni).
Aztán
megsütjük őket. A tepsiben hagyjuk kihűlni, mert melegen még törik.
A csokit
összeolvasztjuk az olajjal gőz fölött, és egyesével belemártjuk minden keksz
alját, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni egy hideg helyen.
Nagyon
finom, ropogós. Elállna sokáig, de úgyis elfogy túl hamar. Érdemes belőle dupla
adagot csinálni kapásból (a dupla adag 38 db).
Mindenkinek jó sütögetést!
Nem lehet abbahagyni olyan finom! :)
VálaszTörlés