Kukoricamentes fehér kenyér

Glutén-, tej-, tojás-, élesztő-, és kukoricamentes

Nemrég derült ki, hogy a kukoricára is allergiás vagyok. Ami elég nagy érvágás a gluténmentes étrendben, mert szinte minden kész termékben van kukoricakeményítő...

Ez a fehér kenyér recept már régóta megvan, többször sütöttem is, de nem volt tökéletes, mert eléggé száraz volt, másnapra tört. Ennek ellenére most elővettem, mert nem bírom már a másik kenyeremet enni folyamatosan, kell valami változatosság. Le kellett cserélnem benne a kukoricalsztet és kukoricakeményítőt, amivel egy picit elakadtam, mert féltem, hogy ha elkezdek saját szakállamra kísérletezni, akkor annak ehetetlen lesz a végeredménye. De kedves gluténmentes csoporttársak segítettek végül, hogy mire cseréljem anélkül, hogy nagy rizikót vállalnék.

A végeredmény egy fehér (Janka szerint nem fehér, csak közelít hozzá), belül puha, kívül ropogós héjú kenyér lett, ami még másnap is puha, szeletelhető, szendvicsnek is tökéletes. AZAZ: JOBB LETT, MINT AZ EREDETI. Ez aztán a meglepetés! :)


Hozzávalók:

15 dkg fehér rizsliszt
10 dkg kölesliszt
5 dkg burgonyakeményítő
5 dkg barna rizsliszt
10 dkg tápiókakeményítő
5 dkg burgonyapehely
4 g guar (1 tk)
10 g bambuszrost
6 g pattogatott amarant (2 ek)
6 g utifűmaghéj őrlemény
11 g sütőpor (1 púpos tk) - ebben van valamennyi kukoricakeményítő, tehát valaki extrán allergiás, az csinálja 1/2 tk szódabikarbónával)
10 g só (2 tk)
4 g cukor (1 csapott tk)
------
5,5 dl víz
40g olaj
40 g citromlé (1 citrom leve kb)


Elkészítés:


A száraz hozzávalókat összekeverem egy nagy tálban (én kézi habverővel szoktam, az szépen szétszed minden csomót, és alaposan összevegyíti a hozzávalókat).

A vizes hozzávalókat egy mérőkancsóban keverem össze, majd a szárazakhoz öntöm, és egy szilikon lapáttal alaposan kikeverem.

Sütőpapírral bélelt kenyérformába öntöm, és hagyom állni kb 10 percet, hogy a rostok is megdagadjanak a tésztában. Addig előmelegítem a sütőt.

180 fokon 60 percig sütöm, aztán 210 fokon még 20 percig. a sütés kezdetekor aláöntök egy tepsibe kb 2 dl forró vizet, hogy puha maradjon. Rácson hűtöm, langyosan lehet szeletelni.

Ui: Janka azt mondta rá, mikor megkóstólta, hogy "ez még az Aldisnál is finomabb!" - ami tőle nagy bók, mert hónapok óta csak az Aldis fehér kenyeret hajlandó megenni.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések