őszi illatok

sárgulnak-pirosodnak a levelek, reggel már gyertyát gyújtok, és ha kilépek az ajtón, azt a jól ismert ősz-szagot érzem. olyan fura iskola-illat. meg kicsit olyan összekuporodós, plédbe burkolózós, teaiszogatós illat is.
és ha már kint ilyen télbe hajló illatok vannak, miért ne készülődjünk egy kicsit mi is a hideg, havas téli estékre? így történt, hogy egyik este elkapott minket a mézeskalács-láz. neki is láttunk hát a fahéj illatú finomságnak. családi vállalkozás volt, mindenki részt vett benne.
Sebi kiválogatta a formákat (nagyon sok van, ez nálam már lassan gyűjtőszenvedélynek minősül. a múltkor pl egy hobbi boltban találtam hópehely formájú kiszúróformákat, amiket persze nem tudtam otthagyni. vétek lett volna!!!)
Szóval Sebi bőszen segédkezett, és íme az eredmény:


Amíg a kalács sült, Dávid nem tétlenkedett, felvágta a sütőtököt, ami nálunk szintén nagyon kedvelt őszi étel. (Dávid nem eszi csak. Jankának, Sebinek és nekem is nagy kedvencem, igaz, én kb 20 évig nem ettem, de most pótolom.)

ma pedig - mivel a mézeskalács már rég elfogyott-, sütöttem egy nagy adag pogácsát. nagyon finom, puha, és melegen ellenállhatatlan. :)

itt a két recept, ha valaki kedvet érez hozzá:
MÉZESKALÁCS
Hozzávalók:
· 20 dkg vaj, vagy 15 dkg kókuszzsír
· 20 dkg méz
· 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
· 2 tojás
· 1 kávéskanál szódabikarbóna
· 1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék (ezt érzéssel, mindenki a saját ízlése szerint)
· díszítéshez: mandula, napraforgómag, dió, szezámmag, lenmag, stb.
Elkészítés:
1. A lisztet a sütőporral és a fűszerkeverékkel jól elkeverni.
2. A vajat a mézzel összekeverni, a tojást, majd a lisztet kis adagokban hozzáadni.
3. Az egészet jól összegyúrni. Ha ragad, valamennyi lisztet önthetünk még hozzá.
4. Kicsit pihentetni, majd vékonyra kinyújtani.
5. A formákat kivágjuk, megkenjük tojással, és a díszeket finoman a masszába nyomjuk.
előmelegített sütőben, 200 fokon sütjük.
JOGHURTOS POGÁCSA
1 kg tk liszt
1 evőkanál só
2 tk szódabikarbóna
50 dkg vaj
8 dl joghurt (2 nagy doboz)
2 egész tojás
a hozzávalókat összegyúrjuk, fél órára hűtőbe tesszük, majd jól lisztezett deszkán nyújtjuk, szaggatjuk, előmelegített sütőben nagy lángon sütjük. nem kell megijedni, a tészta igen-igen lágy, mikor összegyúrjuk! a hűtőben egy kicsit megkeményedik, utána könnyebb dolgozni vele. de csak így lesz ilyen finom puha.
nyami!:)
VálaszTörlésHópehelyformáknál gondolsz legközelebb anyósodra? Biztosan átveszi:)
hát persze! te jutottál eszembe először! ne aggódj, lesz még Karácsony. :)
VálaszTörléshúúú, nagyon szépen írtad le Mira ezt a hangulatot :) - igazi kedvcsináló...és meg is sütöm a mézest, ha hazatérünk. nálunk nagy lomolás volt itthon a szülői házban, én is bezsákoltam vagy 15 sütiformát ;-)...jó tudni, hogy más is odavan a csodás formáktól :)
VálaszTörlésMa megsütöttük a mézest! Fantasztikus ez a recept + Abigél imádta nyomkodni a figurákat, büszkén rohangászott a sütőhöz lesni, hogy sül :) ...ja és telezabbantotta magát nyers tésztával :O :O
VálaszTörlés