Sebi szülinapjai



Igen, Sebinek több szülinapja is volt az idén. :) egy Nagyiéknál, egy itthon, egy az oviban, egy Mamiéknál és egy "hivatalos zsúr". összesen ötször ünnepeltük, hogy 5 éves lett.

A torták is többfélék voltak, bár abban majdnem mindegyik megegyezett, hogy túrós volt, mivel ez volt Sebi kívánsága.

Anya egyszerű tortája volt az alap. csíkokra vágott piskótára tett tejföllel kikevert mascarponét, bele fagyasztott szilvát (vagy bármi más gyümölcsöt), lecsorgatta mézzel és megsütötte az egészet.


a piskóta nem is igazán piskóta, hanem egy kevert tészta, mert ez jóval egyszerűbb, mint a piskóta, és ugyanolyan finom.


hamis piskóta:

1 egész tojás
15 dkg méz
27 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg vaj, vagy más zsiradék
¼ l tej, vagy rizstej, zabtej, stb
1 teáskanál szódabikarbóna

ha kakaós változatot csinálsz, akkor csak 25 dkg liszt és 4 ek kakaó

A tojást a mézzel, az olvasztott vajjal kikevered. Hozzáadod a tej felét és a kakaót. Kikevered, aztán a szódabikarbónával összekevert lisztet beleszitálod, elkevered és a maradék tejjel hígítod. Kivajazott-kizsemlemorzsázott tepsiben sütöd közepes lángon kb 30-40 percig.

a torta mellett készült egy meggyes süti is. Sebi igazából inkább ezt ette, a szilvás torta nem ízlett neki, annak ellenére, hogy ő választotta a szilvát.



Kefíres/joghurtos meggyes süti

1 pohár kefír vagy natúr joghurt
1/2 pohár méz
1 pohár rétesliszt
1 pohár durumliszt
1 tk szódabikarbóna
1/2 pohár hidegen sajtolt olaj
2 db tojás (ha kb 3 dl-es a pohár, vagy nagyobb, akkor 3 tojás)
1/2 citrom leve

a hozzávalókat összekeverem, sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, beleszórom a gyümölcsöt, és 200 fokon megsütöm.



Következik Sebi igazi és örök kedvence, a málnás túrótorta. eddigi szülinapjaira készült már többféle változatban, volt joghurtos-túrós, volt kakaós piskótás, most pedig tejszínes-túrós lett.


a piskóta alap ugyanaz, mint amit anyukáméknál is csináltunk. erre jön a krém: a túrót (0,5 kg) kikevered egy kis mézzel, vagy xilittel. nekem sikerült natúr krémtúrót találnom, ami nem darabos, így nagyon szép sima krémet kaptam a végén, de valószínűleg a darabosat is el lehet turmixolni. ezután a 4 dl tejszínt is kikevered egy kevés xilittel (ezt nem mertem mézzel, mert féltem, hogy akkor nem tudom majd felverni), és habfix-szel felvered. összekevered a túróval és ráhalmozod a piskótára. a habfix nagyon szép tartást ad a krémnek, nem esik össze, nem folyik szét. ezután már csak a fagyasztott málnát kell rászórni a tetejére és kész a torta! :)


az óvodába csak cukrászdai tortát lehet bevinni, ami nálunk ugye szóba sem jöhet, így egy ilyen aszalt gyümölcsös, olajos magvas tortát állítottunk össze Judittal Sebinek és Olivernek. ő Sebi barátja, és 2 nap köztük csak a korkülönbség, így együtt tartottuk a szülinapjukat.
az ovis tortának nagyon örültek a gyerekek és az óvónénik egyaránt.


Az utolsó szülinap a zsúr volt. sok gyerekkel, játékokkal, és a végére sajnos egy kis lázzal. :(
a tortáról sajnos nincs jobb képem. Judit készítette a fiúknak. még a tetején lévő autókat is ő formázta kekszmasszából.


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések