Most egyél medvehagymát!

hogy mi is az a medvehagyma és mire jó? ezeket találtam róla:

Vadfokhagyma. Az Ázsiából származó fokhagyma Európában honos változata. Lombos, elsősorban bükkerdőkben terem kora tavasszal. A fokhagymától eltérően elsősorban leveleit fogyasztják, értékes kora tavaszi zöldje időben és beltartalomban is megelőz minden hajtatott primőrt, rengeteg vitamint és nyomelemet tartalmaz.

Legfőbb erénye azonban: a fokhagyma ismert koleszterincsökkentő, baktériumölő és értisztító hatása a medvehagymában többszörösen megtalálható. Illatanyaga viszont a fokhagymáéhoz képest elenyésző, sokkal kevésbé maradandó, ezért bátran nagy mennyiségben is, kúraszerűen fogyasztható.


Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin. Baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható. Vastartalma magas. Csökkenti a vérnyomást. Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Enyhíti a fejfájást és a szédülést.





én is vettem két nagy csokorral a piacon egy nénitől, aki a kertjében termeszti. és még aznap nagyon finom salátát ettem belőle. utána pedig elkezdtem nézelődni, mibe is lehetne még beletenni. nagyon jó recepteket lehet találni a nosalty-n és a mindmegettén is. érdemes körülnézni.

én egy pogácsa receptet próbáltam ki. eredetije itt.

Medvehagymás pogácsa
  • 1 kg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (én a saját frissen őröltemet használtam, és most átszitáltam)
  • 2 tojás
  • 3 dl olívaolaj (én napraforgó-repce-szőlőmag keverékkel csináltam)
  • 12 dkg szezámmag (nem mértem, csak öntöttem, amennyit gondoltam)
  • 5 dkg élesztő
  • 1 dl tej (vízbe tettem helyette)
  • 1 csapott ek cukor (na, hát ebből bőven elég egy kávéskanálnyi is a barna nádcukorból az élesztőhöz)
  • 1 ek só
  • frissen őrölt bors (kihagytam)
  • 1 csokor medvehagyma (másfél csokorból csináltam)

Kenéshez:

1 tojás (én pirospaprikás vízzel kentem meg)

Az élesztőt a cukorral 1 deci langyos vízben felfuttatjuk.
Közben a medvehagymát apróra vágjuk. először összekeverem a száraz hozzávalókat, aztán belekeverem a medvehagymát, és végül minden folyékony összetevőt is. jól összedolgozom, meggyúrom. ha kell, langyos vízzel lágyítom a tésztát. és én a kelesztőtálban hagytam lefedve egész éjjel a konyhapulton. reggelre szépen megkelt, és már csak nyújtani, szaggatni, megkenni és sütni kellett. én teljes lángon sütöttem a gázsütőmben, villanyban, hőlégkeveréssel valószínűleg elég a 200 fok is.



így nézett ki még sütés előtt.


és a kisült pogik. nagyon finomak lettek.

jöjjön a pesto. a receptet itt találtam.

Medvehagymás pesto
  • 1 nagy csokor medvehagyma (kb. 15-20 dkg)
  • 1-1,5 dl olívaolaj
  • 1 csapott tk só
  • 8-10 dkg dió
  • A medvehagymát megmossuk, szárítjuk.
  • A pesto hozzávalóit egy nagyobb késes aprító tartályába tesszük és összeturmixoljuk. (Ha túl száraznak találjuk, adhatunk még hozzá olívaolajat.)

én nem mértem ki semmit, csak úgy érzésre tettem a turmixgépbe mindent. plusz reszeltem bele házi füstölt sajtot. kicsit elsóztam, de egyébként finom lett. egy jó kis salátával, tésztával nagyon finom ebéd.

tapasztalat: a pestót érdemes állni hagyni minimum egy napot, hogy összeérjenek az ízei. én egy hétig ettem szinte minden nap. hol kenyérrel, hol tésztával, és egyre finomabb volt. amikor elkészült, még erősen lehetett érezni a dió ízét, de 2-3 nap elteltével már nem. a tárolásról pedig: én egy kicsi befőttes üvegbe tettem és be a hűtőbe. semmiféle olajat nem öntöttem még külön a tetejére, mint ahogy több helyen is olvastam. nem romlott meg így sem.

és akkor csak egy gyors saláta recept:


keverj össze apróra vágott fejes salátát, medvehagymát, retket, ízlés szerint sózd, tegyél bele kakukkfüvet, borsikafüvet. önts rá hidegen sajtolt olajat és egy fél citrom levét. kész. így bármilyen salátát el tudsz készíteni. variálhatod az alap összetevőket és az olajokat, fűszereket is.

Megjegyzések

  1. Hmmmmm,nyami! Köszi a recepteket,főleg a pestóét!
    Maradt a kertetekben medvehagyma? Amit Mamiéból hoztam, fogalmam sincsen ,hogy hova ültettem el.:((((

    VálaszTörlés
  2. Hm, köszi az információkat. A szomszédtól kaptam tegnap előtt egy nagyobb adagot, szendvicshez használtam belőle. Ma folytatom a folyamatot... szép tavaszi napot!

    VálaszTörlés
  3. Mammka! nekem még megvan, de nagyon lassan szaporodik, és elég kicsi a levele, szerintem még kell neki pár év, mire magához tér...

    VálaszTörlés
  4. Bálint! nahát, főzős pasi! :) csak így tovább!!! :)

    VálaszTörlés
  5. Köszi a recepteket, a pestot külön is! Kipróbálom! Szép napot nektek!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések