fly lady - kisgyermekes verzió

eltelt egy hónap, mióta elkezdtem a programot. és azt hiszem, kb másfél hétnél maradtam le valahol.

arra jöttem rá, hogy a program maga nagyon szuper, de ha kisgyerekeid vannak, és mellette még suliba is jársz, mint én, vagy otthon dolgozol, vagy bármi, akkor bizony lehet, hogy lazítani kell a teendők sűrű listáján. plusz nagyon a reggelre és az estére vannak koncentrálva a feladatok, ami érthető egy dolgozó embernél, de sokszor nem megoldható egy kisgyerekesnél.

mire belejöttem volna, pont addigra lett túl sok az, hogy szinte minden nap egy új teendő került föl a listámra. persze pont közbejött egy vizsga, amire nagyon sokat kellett készülnöm, így a gyerekek mellett fennmaradó szabad perceimet nem éppen 15 perces szortírozással, vagy egy órás gyorstakarítással töltöttem, hanem a varrógépem fölé görnyedve küzdöttem a rejtett húzózár és angolszél varrással. de ha ez nem jön közbe, akkor valószínűleg közbejön más. ahogy az már lenni szokott két gyerek mellett.

a napi rutin feladatok megvoltak, és meg is vannak, csak egy picit átalakítottam a fontossági sorrendet.

reggeli feladatok:
- reggel beágyazok minden nap (vagy ha én nem, akkor Dávid, mert rendes).
- felöltözöm és rendbe szedem magam. ez is ok, és tényleg fontos, hogy ne pizsiben legyek. habár kb fél órát adok a tiszta ruhámnak, utána úgyis nyálas/taknyos/sáros/kajás/pisis lesz. tehát ha elindulok itthonról, úgyis át kell előtte öltöznöm. érdemes egy itthoni játszós ruhát felvenni, ami nem azt jelenti, hogy a kilyukadt, szétnyúlott pólódat vedd fel, lehet az csinos is, de legyen olyan, amit nem sajnálsz, hogyha az említett dolgok rákerülnek. és e mellé kikészíteni egy tiszta elmenős szettet, amibe, ha indulnom kell, csak 2 perc alatt beleugrok. :)
- tegyél rendet 2 perc alatt egy kritikus területen. ezt Via levette 2 hét után a mindennapi listáról, mondván, hogy már biztosan rend van minden kritikus területen. én pedig azt mondom, hogy ez az egyik legfontosabb, és legpraktikusabb dolog az egész listán. ha kisgyermeked van, pláne, ha nem csak egy, akkor mindig van kritikus terület, és minden rendrakás után fénysebességgel termelődik újra a rendetlenség. így ez a dolog, amit én minden nap megcsinálok minimum kétszer, de van, hogy többször is.
- megreggelizem. nem tudom, ki hogy van vele, de ez nekem még mindig nem megy igazán. valahogy mindig közbejön valami. még ha le is ülök a gyerekekkel együtt enni, tuti lesz orrfújás, pisilés, innivaló feltörlés, átöltöztetés, vagy valami egyéb dolog, ami miatt 15-ször kell felugrálnom, és a végén persze ott marad még az a fél szelet kenyér is, amit próbáltam volna megenni nyugodtan.
- turbo törlés a fürdőben. ez nagyon hasznos. annyit jelent, hogy fogj egy szórófejes flakont, tegyél bele valamilyen tisztítószert (én ecetet+alkoholt+vizet használok), fújd be vele a mosdót és töröld át egy papírtörlővel, vagy ronggyal. ugyanezt tedd meg a tükörrel is, és a WC-vel is.
viszont én sokszor nem reggel csinálom meg, mert két gyereknek véges a türelme, én meg nem vagyok hajlandó az egész éjszakás szoptatás után hajnalban kelni, hogy legyen időm minden rutinfeladat elvégzésére. szóval töröld át az említett részeket napközben, mikor épp arra jársz és nem lógnak rajtad a gyerekek. és ha egy nap nem jutsz el idáig, akkor sincs semmi, én pl a tükröt csak hetente törlöm le, bőven elég.
- nézz rá a naptárra! enélkül halott vagyok. mivel a két gyerek úgy leszívja az agyam, hogy gyakorlatilag semmi nem jut eszembe, ami nincs felírva. a naptáramból élek. nem naponta egyszer nézek rá, reggel, hanem óránként, hogy vajon nem felejtettem-e el valami fontosat????
- kell ma mosni? hehe, ezen nagyon jót nevettem. :) Via azt írja, nézz bele a szennyes tartóba, kell-e ma mosni. nem kötelező mosni, de ha összejött egy adag, tedd be a gépbe. van olyan két gyerek mellett, hogy nem jön össze egy adag??????????? nálam nincs. inkább olyan szokott lenni, hogy nem száradnak elég gyorsan a ruhák, így hiába kéne mosnom, nem tudom kiteregetni...
a másik dolog, ami szorosan ide kapcsolódik, az a tiszta ruhák elpakolása. nagy halmokban szokott nálam állni, és várja a sorsát, hogy vajon mikor kerül be a szekrénybe. és nagyon hamar összejön az a mennyiség, aminél már nincs kedved nekiállni a hajtogatásnak. így én kiegészíteném a napi teendők listáját azzal, hogy kell ma hajtogatni? (biztos, hogy igen.) :) ha nem szeretsz hajtogatni, akkor mond azt, hogy csak 5 percig hajtogatok. hajtogass 5 percig, aztán pakold el a ruhákat. egy nap akár többször is hajtogathatsz 5 percig, ha a gyerekek engedik. így estére csökken a ruhahalom. vagy nálam például az is működik, hogy a hatalmas halomból fölnyalábolok egy részt, bevonulok vele a gardróbba, és addig nem jövök ki, míg el nem pakoltam. persze ehhez szükségeltetik, hogy valaki legyen otthon, aki addig a gyerekekkel van. így ez inkább esti feladat lehet, amíg apa fürdet, etet, altat, játszik.

napközbeni feladatok:
- igyál meg 8 pohár vizet! ez is fontos. ha nem iszod meg, fájni fog a fejed, kiszárad a kezed, szád, és fáradt leszel. nem éri meg.
- 15 perc lomtalanítás. ez az, amit nagyon szeretnék, de nagyon nem tudtam még egyszer sem megcsinálni. mikor van 15 perced minden nap arra, hogy elvonulj lomtalanítani? mert nekem nincs. ha van ennyi időm, akkor eszem, vagy megiszom a kávémat és olvasok valami újságot, ami kikapcsol, megnézem a mailjeimet, főzök, kiteregetek, kimegyek a kertbe gazolni, pakolok egy kicsit, mosogatok, soroljam még? szerintem bárki hozzá tudna még tenni kapásból 10 dolgot, amit előbb kell megcsinálnunk gyerekek mellett, mint a lomtalanítást. sajnos, hogy ez van. azért ha mégis eljutsz néhanapján idáig, akkor ne hagyd ki a lehetőséget. :)
- 15 perc mozgás. tök rendben van. de azt hiszem, kicsit túlteljesítem ezt a pontot. naponta többször 15 percet cipelem a hátamon/csípőmön a kisebbik gyerekemet. ezen kívül szoktunk menni sétálni, bevásárolni úgy, hogy az egyik gyerek rajtam van, a másik áll a kocsin, én meg tolom. plusz naponta többször küzdök meg a lányommal pelenkázás és evés közben is, mivel egyiknél sem akar nyugton feküdni/ülni. nem, nem hiszem, hogy nekem naponta még 15 perc programozott mozgásra volna szükségem...

esti teendők:
- elmosogatok és kifényesítem a mosogatót. az a tapasztalat, hogy az elmosogatok rész jobb, ha napközben kisebb részletekben történik meg, mintha este egyben. estére olyan kimerült vagyok, hogy másra sem tudok gondolni, mint hogy vízszintesbe kerüljek. ennek ellenére sokszor estére marad a mosogatás. ez van. és többször előfordul, hogy Dávid reggel korábban fölkel és elmosogat, mire mi ébredünk a gyerekekkel. :) (mindenkinek ilyen férjet kívánok!!!) egyébként pedig nem katasztrófa, ha csak kétnaponta van kifényesítve a mosogatód!!!
- kritikus terület 2 perc! ez is marad, de én inkább napközben szeretem csinálni, mint este az előbb említett okok miatt.
- kikészítem a ruhámat másnapra: nem mindig. van, hogy csak kigondolom, mit fogok fölvenni. ez is nagyon nagy segítség. valószínűleg egyébként azért nem mennek nekem az esti feladatok, mert nem vagyok éjjeli bagoly típus. estére már se agyam, se erőm. (ehhez képest persze mikor írom ezt a bejegyzést? na mindegy is, ilyenkor jutok el ide, míg a kekszek sülnek). reggel sokkal frissebb vagyok, jobb a szervező és problémamegoldó képességem is. így minden ilyesmit inkább délelőttre hagyok. szóval visszatérve, ha ki tudod készíteni az tök jó, de ha csak kigondolod, az is működik.
- ránézek a naptárra. igen, ránézek, de már nem gondolkozom el... :D
- készítsd ki a másnapi cuccaidat, hogy reggel csak fel kelljen kapnod őket, mikor indulsz.
ha indulsz reggel, akkor ezt feltétlenül csináld meg. reggel ugyanis az öltöztetés, reggeliztetés közepette simán itthon lehet hagyni a fél cuccot. főleg, ha nem egyedül mész, hanem gyerekekkel. ha nagyon nincs erőd összekészíteni, akkor írj egy listát!
- időben menj aludni! khm, khm. már ágyban vagyok. én a 11 órát neveztem ki egyébként alvásidőnek. és az elmúlt pár napban tényleg így is történt, 11-kor letettem mindent, ami a kezemben volt, pizsi, alvás. ma egy kicsit megcsúsztam, mert meg kellett főznöm a holnapi ebédet is, és még kekszet is sütöttem, mert nincs itthon semmi, és még két napig nekem suli, a gyerekek bébiszetterrel. szóval ezt most muszáj volt.
- mi lesz a holnapi ebéd? ezt szinte mindig ki kell gondolnom, mert ha suliban vagyok, akkor előre kell főznöm, hogy a gyerekeknek legyen mit enniük. de jó volna egy hétre előre megtervezni, hogy ne kelljen minden nap ezen agyalni. de este ugye ilyenfajta megerőltető agymunkára már képtelen vagyok, így ez marad valamelyik apás délelőttre, amikor van minimum egy fél órám leülni. csak a szombat délelőttjeim sem erről szólnak általában...

ezzel végig is értünk a napi rutinon. a lényeg, hogy légy rugalmas, kisgyerekek mellett nem is lehet máshogy élni. nem az a lényeg, hogy minden nap megcsinálj minden feladatot, és ha nem sikerül, halálra stresszeld magad. én arra jöttem rá ez alatt az egy hónap alatt, hogy apró, kis 2 perces pakolásokkal is rendben lehet tartani a lakást. és nem kell beparázni attól, hogy hogyan fogod elpakolnia szanaszét hagyott dolgokat, és hogyan küzdöd le az anarchiát, hanem azt kell mondani, hogy ok, akkor most épp van 5 percem, elpakolok az étkezőasztalon. és ha már az étkezőasztal rendben van, akkor a lelkem is megnyugszik picit. :) és ha mindig pakolsz egy keveset, akkor ha egyszercsak nagyon rendet kell tenni, már nem is lesz az olyan nagy falat. két hete volt Janka születésnapja, és egész gyorsan végeztünk a rendrakással ahhoz képest, hogy meddig szokott tartani. és volt még egy sikerélményem: egyik nap váratlanul beállított a védőnő. és nem kellett átesnie az ajtó előtt hagyott cipőkön, sőt, szép tiszta, rendes asztalhoz tudtam leültetni úgy, hogy én is normális ruhában voltam. :) nekem ez élmény volt. :)

ha egyszer továbbjutok a heti felosztásban is, akkor újra írok. egyelőre esélyét sem látom, mert úgy kezdődik, hogy hétfő: egy órás gyorstakarítás. vajon mikor lesz nekem két gyerek mellett egy órám takarítani? hát majd ezt is átszabom kicsit a kisgyerekes életmódra.

Megjegyzések

  1. hajtogatáshoz: dobozokba-lavórokba lehet válogatni családtagonként (plusz egy közös kupac - törcsik, egyebek), és akkor máris nagyobb kedve van az embernek nekilátni, ha csak az egyiket "kell" megcsinálni. mindig azt, amiben épp a legtöbb van. vagy: én alvásidőben hajtogatok, és ekkor megnézek egy részt valami sorozatból. így a hajtogatás jutalomtevékenységéé lépett elő :)

    mosogatás: ha még nem haltam álomba estére, akkor kihajtom a családból, hogy vacsi után együtt pakolják le az asztalt, amíg én a mosogatógépbe pakolok és a kézzel mosogatóst elmosogatom. így több kedvem van nekem is. persze, ez nem jelenti azt, hogy napközben nem kell mosogatni, reggel kipakolás, délben még egy mosogatógép indítás :(

    és igen. olyan nincs sosem, hogy minden simán megy. egyik nap extraprogram, máskoris orvoshoz megyünk, vagy tavasziszünet van, vagy... egyszerűen a normáls hétköznapokat nagyítóval kell keresni. nálam a zónázás, ami sosem fér bele :(

    az egy órás takarítás meg egy vicc, egy óra alatt nem lehet kitakarítani.

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Nagyon jó, hogy magatokhoz alakítottad, ez a lényeg, nem szentírásként kell követni, nem vagyunk olyan egyformák (szerencsére!), hogy mindenki napjára rá lehessen húzni egy tök ugyanolyan rendszert.

    A kritikus területet a reggeli rutinból vettem csak le egy idő után, az estin ott van mindig. :) Nálam is újratermelődik, mindenkinél újratermelődilk. :)) Ha napi kétszer kell, csináld napi kétszer. :) Szerintem is az egyik legjobb elem, nem kell elhagyni. :)

    A kell ma mosni azért "ilyen", mert mindenkire univerzálisan íródott a program, és ahol nincs gyerek, sőt, férj se, ott nem mindig kell minden nap mosni, de egyedülállóként is lehet azzal szembesülni, hogy hétvégén folyik ki a mosatlan a szennyesből és nincs tiszta bugyi kéznél, ezért van így fogalmazva. :) Egyébként igen, van, ahol naponta kell mosni, vagy naponta kétszer is. :)

    A lomtalanítást úgy is csinálhatod, hogy nem célzottan (15 perc egyhuzamban), csak kitűzöd, hogy minden nap kidobsz mondjuk 5 valamit. Ezt jártodban-keltedben is meg tudod tenni, amikor sikerül.

    A mozgásra természetesen nincs plusz szükség, ha aktív életet élsz. Ez azoknak szól, akik egész nap az irodában ülnek, vagy az iskolában, és nem végeznek olyan mozgást, ami egy kicsit terheli a szívüket. (Meg persze az amerikaiak miatt került be eredetileg, akik kocsival járnak mindenhova, otthon pedig a kanapé és a hűtő közti távot teszik meg párszor, aztán pá.)

    A hét napjainak feladatait nyugodtan tedd át más napokra, mixeld, darabold, ahogy tetszik.
    Muzsi: nem KItakarítani kell, hanem takarítani, egy órán ÁT, nem egy óra ALATT. A lényeget. Ahol a papok meg a védőnők táncolnak. :) De persze szét lehet cincálni ezt is, felosztani minden napra egy kicsit, bővíteni, kiszórni a feladatokat -- ahogy beleillik az életetekbe.

    VálaszTörlés
  3. köszi Mira! mindig terveztem legalább elolvasni, miről is szól ez a Fly Lady, de lusta voltam...
    mivel Te mindig igen szórakoztatóan írod le a dolgokat, itt volt az alkalom, h belelássak :) sok minden hasonlót csinálok én is, de azért még van mit javítani...szerintem a férjem a 15 perc lomolást díjazza ebből legjobban ;-)

    VálaszTörlés
  4. jaj, de jó, hogy írtatok!!!! :)

    Via! neked különösen örülök! hogy találtál ide? én itt csöndesen flylady-zek, erre egyszercsak megjelenik a "szellemi anya". :)
    köszönöm a hasznos tippeket, a lomtalanításra nézve is, ezt így biztos kipróbálom, tényleg jobban hangzik az én helyzetemben a dobj ki 5 dolgot naponta, mint az, hogy szortírozz napi 15 percet. :) köszi. :)
    és köszönöm azt is, hogy lefordítottad és közkinccsé tetted ezt a programot. örülök, hogy erre jártál! :)

    Muzsi! valóban jó ötlet lehet, ha külön válogatod a családtagok ruháit, csak nekem az is extra idő, így inkább annyi idő alatt hajtogatok párat és gyorsan elteszem. ettől függetlenül, biztos, hogy lesz olyan, akinek ez válik majd be. és olyan ismerősöm van is, aki szintén tv-t néz, míg hajtogat. :) sőt, mi több, a férjem tegnap kitalálta hogy pelenkateregetés közben meccset néz a laptopján, így nem is annyira unalmas és nemszeretem az egész ügy. :)

    Kitti! hajrá lomtalanítás!!!!! csak vigyázz, nehogy az uradra bízd, mert nagy a valószínűsége, hogy mást lomtalanítana ki, mint amit Te. (vigyázz a teásdobozaidra! :D )

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    A ruhák szortírozásához lenne egy ötletem :) Bár nem tudom, milyen ruhaszárítód van, de ha minden családtagnak "kijelölsz" rajta egy területet, utána sokkal könnyebb lesz szétválogatni a ruhákat. Mi csak ketten vagyunk itthon, de a párom ruháit a szárító bal oldalára, az enyémeket a jobb oldalára teregetem.

    VálaszTörlés
  6. én most keveredtem ide és köszi az írást% :-)))

    VálaszTörlés
  7. Szia!

    Véletlenül tévedtem hozzád, de nagyon jól összefoglaltad. Nekem három gyerkőcöm van, viszont suliba nem járok, és sokat segít a flylady. Igaz a kicsik már nagyobbak, mellettük mostanában már jut idő órás takaratásra is. A ruhahajtogatást pld. én őgy csinálom, hogy egyből össze is hajtom amit leszedek, és mivel most van helyem, személyenként szét is rakom. Nem sokkal több idő, mint ha lekapkodnám és a halmot rakodnám át egyik helyről a másikra. Aztán egyből mehet a szekrénybe. A nagyobbik már el is pakolja. Akicsik még csak próbálkoznak :-)

    A többi amit írtál, hasznos, és kb. gyerekek mellett így is működik a legjobban.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések