joghurtos finomságok forró napokra

Nem tudom, ki hogy van vele, de én nyáron sokkal szívesebben eszem kicsit savanykásabb dolgokat, mint máskor. valahogy jobban esnek.
az utóbbi időben ráadásul sikerült is jópár olyan ételt készítenem, ami ezt a vonalat erősíti.
azt gondolom, hogy a natúr joghurt kevés háztartásban tartozik az alap élelmiszerek közé, pedig igazán sokoldalú, és könnyebben emészthető, mint a tejföl. ugyanúgy lehet habarásra is használni, vagy süteményekbe, pogácsákba. vannak is joghurtos sütnivaló receptjeim itt a blogon.
szóval nálunk mindig van 4-5 nagy dobozos natúr joghurt a hűtőben (tej és tejföl kiváltására).

lássuk akkor a hűsítő receptötleteket!

kezdjük talán egy finom levessel

répa krémleves

pucolj meg annyi répát, amennyi úgy gondolod, hogy elég lesz a családodnak. nálunk kb 10 közepes répa az adag. ebből két napra elegendő leves lesz négyünknek.
vágd össze kockákra, vagy gyaluld le.
tedd föl főni annyi vízbe, amennyi ellepi, sózd, reszelj bele szerecsendiót, esetleg vegamixet és egy kevés hidegen sajtolt olajat, hogy fel tudjanak szívódni majd a zsírban oldódó vitaminok is.
főzd puhára, majd habard be egy nagy pohár (450 gr) joghurttal. nem kell bele túl sok lisztet, vagy keményítőt tenned, mert a répától elég sűrű lesz amúgy is a leves. egy nagy joghurthoz kb 3-4 evőkanál liszt elég. ha behabartad, hagyd egy picit hűlni, majd turmixold le (botmixer is elég).
nagyon finom hidegen is. lehet bele tenni pirítóst, levesgyöngyöt, pirított napraforgót, reszelt sajtot. ha nagyon sűrű lenne, öntsd fel nyugodtan vízzel.

ilyen technikával egyébként szinte bármilyen krémlevest el lehet készíteni. én mindegyiket joghurttal csinálom, mert a tejet/tejszínt csak nagyon kis mennyiségben, vagy ritkán bírjuk. elkészítheted vegyes zöldségből, brokkoliból, zellerből, hagymából, amiből épp akarod. :)


jöhetnek a főzelékek és tészták. :)

Zsuzsa barátnőm hozott egyik nap zöldbab főzeléket, ami joghurttal volt behabarva. nagyon finom volt, a gyerekeknek is nagyon ízlett. így pár nappal később vettem a bátorságot, és elkészítettem a borsófőzelék joghurtos változatát. sikert arattam vele, pedig nagyon hagyományszerető emberek elé tálaltam föl. :)

joghurtos borsó- , vagy babfőzelék

egy nagy fej hagymát kockázz föl, és kevés zsíron párold meg. (ha bármi miatt nem akarod kockázva beletenni a főzelékbe, akkor egészben is belefőzheted)
kockázz fel répát, fehérrépát, és ha babot főzöl, akkor azt is pucold meg, és vágd apróra, vagy nagyobbra, ahogy szereted.

az egészet dobd rá a hagymára, és öntsd fel annyi vízzel, hogy épp csak ellepje. ( a borsót elég akkor beletenned, ha a répa már kicsit puhult, különben szétfő). sózd, tegyél bele vegamixet, ha van, friss petrezselymet.

ha megfőtt, habard be joghurttal. kész. :) feltét nélkül is finomak kenyérrel.

tökfőzelék

ezt is meg lehet csinálni joghurttal, és nagyon finom savanyú lesz.

most nyáron lehet friss tökből, vagy cukkiniból csinálni.

pucold meg a tököt/cukkinit, és gyaluld le. sózd meg, és hagyd állni egy 10 percet. (nem árt neki, ha többet áll)
kockázz fel egy nagy fel vöröshagymát, és kevés zsíron párold meg. tedd rá a tököt (nem kell kicsavarni, mehet rá a leve is). sózni már nem kell, viszont jelentős mennyiségű friss kaprot beletehetsz. :)
párold puhára, aztán készíts hozzá joghurtos habarást liszttel, vagy keményítővel. ebbe is simán bele mehet egy nagy pohár natúr joghurt. és a habarásba keverhetsz pirospaprikát is, az ad neki egy kis színt. kész.
mi tükörtojással szeretjük leginkább.


és akkor jöjjenek a gyerekeim kedvencei: a tészták.



a mai ebédünk tonhalas tészta volt. igazán egyszerű és gyors.

tegyél fel főni egy adag tésztát (nálunk fél kg az adag. és ízlés szerint csinálhatod akármilyen tésztából. mi most kedveljük a darabos tésztákat, mert azt Janka is meg tudja fogni, ellentétben a hosszúmetélttel, vagy spagettivel.)

közben vágj apróra 5-6 gerezd fokhagymát, és kb 20 db nagy olivabogyót. ezekből persze lehet több is, ízlés szerint.
egy serpenyőbe önts egy kevés olívaolajat, és öntsd rá a felaprított fokhagymát, olívabogyót, egy pár kiskanál kapribogyót, és egy konzerv tonhalat (sós lében, nem olajban). fűszerezd: oregano, borsikafű, petrezselyem. figyelem! só nem kell bele, mert elég sósak az összetevők!
kicsit pirítsd, kevergetve, csak annyira, hogy a fokhagyma megpuhuljon.
aztán készíts hozzá joghurtos habarást, azzal még egy pár percig melegítsd és kész! keverd össze a tésztával, és egyél hozzá kovászos uborkát! :) nagyon finom. :)

zöldségmártásos tészta

a mártást ugyanúgy készítsd el, mint a répa krémlevest, csak tehetsz bele fehérrépát, zellert, karalábét is, és a habarásba tegyél több lisztet, hogy sűrűbb legyen.



és a végére hagytam egy kis desszertet.

gyümölcsfagyi

most akár minden nap elkészítheted, különböző gyümölcsökkel. ebben nincs cukor és egyéb "finom" adalékanyag, mint a boltiban... ez az egyetlen, amit tejszínnel készítek, de tavaly például csak joghurttal készítettem, úgy is működött, de a tejszín azért dob egyet az összhatáson. :)

én ma erdei gyümölcsöset csináltam, ehhez egy mirelit erdei gyümölcsöt vettem. de nemsokára itt a szederszezon (vagy fazon, ahogy Sebi mondja. :)), akkor frissből is lehet. egyébként pedig aki szereti, annak lehet barackkal, sárgadinnyével, bármivel kipróbálni. vagy csak natúrban joghurtos-tejszínes-mézesen. :)

szóval: a gyümölcsöt ízlés szerinti méz adaggal melegítsd kis lángon, míg össze nem esik. akkor hagyd hűlni kicsit.

egy nagy pohár (450 gr) natúr joghurtot önts bele a turmixgépbe, majd rá a mézes gyümölcsöt, és turmixold össze.


egy nagy (500 ml-es) habtejszínt verj fel habnak (nem kell keménynek lennie, csak egy picit legyen habos). öntsd össze a gyümölcsös joghurtot a tejszínnel és keverd el. én műanyag dobozban szoktam betenni a mályhűtőbe, és óránként átkeverem egy villával. ha van fagyigéped, akkor ez egyszerűbb, de így is működik, és nálunk Sebi nagyon szereti átkeverni a fagyit. kb 7 óra alatt lesz kész ez az 1 liternyi adag az én mélyhűtőmben.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések