gombpara


Jankán tegnap este kitört a gombpara. ráadtam a bodyját, ami nagyon szép csajos, csíkos és elöl van rajta két gomb. de ahelyett, hogy az én kislányom örült volna neki, hogy milyen szép ruha, elkezdte letépni magáról, miközben azt mondogatta, hogy "mamamm, mamamm, nem!" ebből értehető volt, hogy a gombbal van problémája, így kénytelenek voltunk átöltöztetni egy gomb nélküli bodyba.
az esetben az a furcsa, hogy amúgy nagyon szeret játszani a gombokkal a varrós szobámban. kiönti őket a földre, csoportosítja, válogatja, visszarakja, szóval elvan vele. és eddig a ruháin is nagyon szerette a gombokat.
azért kicsit félek, hogy mi lesz, ha komolyra fordul a dolog, és mondjuk nem lesz hajlandó felvenni a kabátját??? remélem nem jön el ez a pillanat. ma reggel lehoztam neki egy fölsőt, hogy ráadom. azt hiszem, már elfelejtettem a tegnap esti sztorit, így történhetett meg, hogy egy gombos darabot sikerült ráadnom. de amint észrevette rajta a gombokat, azonnal elkezdett sírni, hogy "nemí, nemí, mamamm, nemí!". kénytelenek voltunk levenni és inkább a kutyás fölsőt választani...

a beszéde, amint a mellékelt ábra is mutatja, nem a legegyértelműbb. finoman szólva is dekódolni kell a gyereket. :) ezért is nehéz sokszor kitalálni, hogy mi a baja.
van, amit majdnem tisztán mond, de legalábbis beazonosíthatóan. pl bácsi, nyényi, mi?, nem, hamm, papa, anya, apa, cici, bibi. kb ennyi
a többség viszont más ember számára valószínűleg érthetetlen, viszont nagyon aranyos. :) nyimi - ennivaló, csikkó - csíkos, czi - pisilni kell, szomjas vagyok, lrlr (ezt mond utána! :D) - kézmosás, pacsálás, papu - papucs, papí - papír, jojjó - olló, púcsi - pulcsi, ninka - nindzsa (Sebi lego nindzsáira mondja, Ebi - Sebi, Mimi - Mami, Pétye - Péter.
van még egy csomó szava, de azokat csak adott helyzetben lehet érteni, a cselekvéssel együtt.

én élvezem is, hogy ilyen kis babanyelven beszél, nekünk ilyen még nem volt, Sebi ennyi idősen már mondatokban, tisztán beszélt. emlékszem is, hogy ilyen tájt ment bölcsibe, és nem aggódtam, mert tudtam, hogy el tudja mondani, mi baja van. Hát, Jankát nem merném beadni ilyen szókinccsel. :D

viszont szonbatiszta, szól, ha pisilnie kell, az EC-zés meghozta gyümölcsét. már nem hord pelust, csak éjszakára, de akkor is többnyire száraz pelussal ébred reggel. kb így néz ki egy pisilés nála: anya, czí! (anya, pisilnem kell) - bemegyünk a wc-be.
nyom, nyom! (kapcsold föl a villanyt!) - fölkapcsolom a villanyt.
nyényi! (add ide a nénis újságot! általában Elle-t nézeget pisilés közben, erre az apja szoktatta rá, mert egy időben nem volt hajlandó ráülni a wc-re :D) - odaadom neki, pisil.
papí! (add ide a wc papírt) - odaadom, kitörli a fenekét.
nyom! (le akarom húzni a wc-t). fölmászik, lehúzza.
lrlr (kezet akarok mosni) - megnyitom neki a csapot és kezet mos.
:)
édes, nem? :)

és énekel. azt viszont szép tisztán. a szöveg nem nagyon érdekli, többnyire bácsi, bácsi, nyényi, vagy a családtagokat sorolja egymás után. viszont a dallam nagyon megvan. egy csomó gyerekdalt tud már, csak rá kell jönni, mit is énekel. :)

a videón is énekel, bár ennek a dallama is teljes mértékben saját szerzemény. :) a lelkesedést, meg a hangerőt figyeljétek! :)

Megjegyzések

  1. Meghallgattam az énekesnőt! :) Tündéri, akárcsak a komoly bátyja. :)

    VálaszTörlés
  2. Hát ez zseniális! Jók a dumák is, Bebizni is szokott, nem? Bácsi, yeeee!!! :D

    VálaszTörlés
  3. már csak Ebi-t mond, nem Bebi-t. :)de az is édes. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések