Bounty torta – glutén-, tej-, tojásmentes
Vettem én
egy Stahl különszámot és találtam benne egy nagyon jól kinéző, a recept alapján
nagyon finomnak tűnő tortát. csakhogy össz-vissz két összetevő volt benne, amit
én is ehetek, minden más tiltólistás… Ezért két-három hónapig csak kerülgettem
a receptet, csorgattam a nyálamat, hogy de finom lehet...,de nem szántam rá magam, hogy megpróbáljam átalakítani.
Aztán
egyszercsak eljött az alkalom: a torta apukám 60., Dávid öcsém 30., és Janka 4.
születésnapján debütált. Mivel ez összevont születésnapi party volt, így elég
nagy közönség előtt - sikeresen!
A szükség nagy úr: Sebi tejcukor érzékeny, így előre tudtuk, hogy egyik tortából sem ehet majd, amit a többiek készítenek a nagy alkalomra. Ha pedig már nekiállok egy tortának, akkor nyilván olyat csinálok, amiből már én is ehetek, tehát nemcsak tej-, hanem glutén-, élesztő-, és tojásmentes is. Na meg persze szeretem a kihívásokat, nem csinálok olyan tortát, ami már egyszer sikerült. :D (ez nem teljesen igaz, de tényleg nem szeretek kétszer ugyanolyan tortát készíteni, még a bevált receptjeimen is mindig variálok valamit.)
Hozzávalók:
Tészta:
2 db alma
170 g gl mentes lisztkeverék
50 g kókuszliszt
20 g utifűmaghéj
20 g pattogatott amarant
110 g kókuszzsír
2 tk fahéj
1 tk szódabikarbóna
90 g nyírfacukor + 2 ek víz/ 150 g méz
1-2 adag mandulatejből hátramaradt zacc
1 dl víz
1 ek citromlé
4 dl kókusztej/mandulatej/egyéb tejmentes tej
170 g gl mentes lisztkeverék
50 g kókuszliszt
20 g utifűmaghéj
20 g pattogatott amarant
110 g kókuszzsír
2 tk fahéj
1 tk szódabikarbóna
90 g nyírfacukor + 2 ek víz/ 150 g méz
1-2 adag mandulatejből hátramaradt zacc
1 dl víz
1 ek citromlé
4 dl kókusztej/mandulatej/egyéb tejmentes tej
Az almát
meghámozom, lereszelem a kis lyukú reszelőn. Tegyük egy tálba a kókuszzsírral, a mézzel/xilittel és
a vízzel együtt, és az amúgy is bekapcsolt sütőben melegítsük össze, hogy a minden felolvadjon. Míg melegszik mérjük ki a liszteket és adjuk
hozzá a többi szilárd hozzávalót is: amarant, utifűmaghéj, szódabikarbóna,
fahéj.
Az
összemelegített almás keverékbe belekeverem a citromlevet és a magtejből megmaradt zaccot is (ha ez nincs, akkor hagyd ki simán). Végül ezt a keveréket és a tejet öntsük
a lisztes keverékhez és alaposan keverjük össze.
Ha
tortának sütöm, 3 részletben sütöm a három lapot, így nem kell szétvágni. A tortaforma alját
és oldalát is ki kell bélelni sütőpapírral, és a masszát szilikonos lapáttal
lehet szépen belesimítani (nem folyik ugyanis egyáltalán).
180 fokon
sütöm.
Ebből egy
lapot használtam csak föl most, a másik kettőt lefagyasztottam, így
legközelebb megspórolom a tészta sütés hosszadalmas menetét.
Krém:
1 csomag
csokipuding (én az Aldiban szoktam venni, abban nincs semmi káros adalék)
0,5 l
házi kókusztej
3 ek cukor(nyílván lehet xilit, vagy kókuszcukor, nádcukor stb)
2 evőkanál
kókuszzsír
10 dkg
75%-os csoki
A pudingot
megfőzöm a 3 ek cukorral és a 0,5 l kókusztejjel. Leveszem a tűzről és
belekeverem a tábla csokit és 2 evőkanál kókuszzsírt. Megkóstolom, ha nem elég
édes, cukrot tehetek még bele. Hagyom langyosra hűlni, közben néha megkeverem,
hogy ne bőrösödjön a teteje.
Kókuszos
réteg:
5 dkg
kókuszreszelék
5 dkg
kókuszzsír
5 dkg
kókusztejszín
2 evőkanál
méz
5 dkg
mandulaforgács
5 dkg
kókuszchips
1 evőkanál
kölespehely
A
mandulaforgácsot egy serpenyőben szárazon megpirítom, majd félreteszem. A
kókuszreszeléket a kókusztejszínnel, a kókuszzsírral és a mézzel összemelegítem
egy lábosban. Ha egy picit hűlt, akkor belekeverem a mandula forgácsot, a
kókuszchipset és a kölespelyhet.
Összeállítás:
A
tortakarikát ráteszem a tortatálcára, ebbe helyezem bele a tortatésztát. Erre
ráöntöm a csokikrémet és elsimítom. Beteszem hűtőbe, hogy a krém kicsit
szilárduljon, hogy majd meg tudja tartani a fölső téteget. kb 30 perc múlva jöhet
a kókuszos felső réteg, ezt óvatosan kisebb halmokban teszem a krémre és
ellapítom, elsimogatom a falapáttal a krém tetején. Egy éjszakára nálam hűtőben
állt, de nem biztos, hogy szükséges, lehet, hogy elég 1 óra is, hogy szépen
összeszilárduljon. A tetején nem lesz ropogós a kókusz réteg, tényleg olyan
állagú az egész torta, mintha bounty csokit ennél.
Nagy
sikere volt a családban, azok is lelkesen ették, akik nem érzékenyek semmire. Legközelebb
meg fogom próbálni, hogy a tetejét megsütöm tortaformában (mert az eredeti
recept szerint ropogósnak kéne lennie a tetejének) és valahogy ráügyeskedem a
tetejére.
Te vagy a család tortasütő királynője, hála Istennek!!!! :)
VálaszTörlés