paradicsomos lencseleves

bár tisztában vagyok vele, hogy már nincs január 1., de azért még talán eszünk lencsét ebben az évben máskor is. :)
ez egy leves, vagy főzelék recept, amit Kitti barátnőmtől tanultam. az extra benne, hogy paradicsomlé és mustár jár a lencse mellé. extra finom lesz tőle!

a megválogatott lencsét áztasd egy éjszakát, közben cseréld rajta a vizet. (erről írtam már a csicseriborsónál és a babpástétomnál is, hogy miért kell.)
főzés előtt öblítsd át, és tedd oda főni annyi vízben, ami ellepi (ha levest szeretnél, akkor több vizet tegyél alá). sózd meg és tegyél bele egy egész fej vöröshagymát, pár gerezd fokhagymát, 2-3 babérlevelet, borsikafüvet, esetleg köménymagot mozsárban megtörve.
miközben fő, pucolj meg és darabolj föl 2-2 sárgarépát és fehérrépát, azt is dobd bele főni. ha minden megfőtt, önts bele paradicsomlevet (ízlés szerinti mennyiséget), és mivel nincs benne rántás, egy kevés hidegen sajtolt olajat is érdemes bele önteni, hogy a zsírban oldódó vitaminok is fel tudjanak szívódni.
ha főzeléket szeretnél, habard be joghurttal. (a hagyma olajban/zsarban való párolásást nem ajánlom, mert nehezen emészthető, és a rántást is a zsír miatt kerülöm).


a lencséről röviden: tartalmaz C és E vitamint, azaz antioxidáns hatású, immunerősítő. A benne levő izoflavon gátolja a csontritkulás kialakulását. fehérjetartalma magas, nem sokkal marad le a szójától.
"A benne lévő aminosavak összetétele, továbbá az emészthetőség szempontjából fogyasztása kedvezőbb, mint a babé vagy borsóé. Tartalmazza lényegében valamennyi fontos aminosavunkat, köztük az ember számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat is, amelyeket szervezetünk nem tud önállóan előállítani. Az állati fehérjeforrásokhoz képest elenyésző a vele együtt fölvett koleszterin és egyéb zsírok mennyisége, melyek mindössze 1-2 %-át adják az elfogyasztott lencsének. Nem véletlen, ha a főként növényi koszton élő ázsiai népek körében nagy megbecsülésnek örvend. A tartósan vegetáriánus életmódot élőknek mindenképpen figyelmébe ajánljuk.
Igen jelentős szénhidráttartalma is, 100 grammból 53-60 grammot tesznek ki ezek az anyagok, de mivel úgynevezett glikémiás indexe alacsony, ideális, lassan felszívódó szénhidrátforrás lehet a cukorbetegek számára is. A lencse nagy A-vitamin-tartalma miatt kedvez a szemnek, jelentős továbbá 0,8 mg körüli B1-vitamin (tiamin) tartalma. Egy csészényi lencse fólsav-igényünk 90 százalékát fedezi, ezért például várandósoknak kifejezetten ajánlott, ha a szelekre nem érzékenyek.
Az ásványi anyagok közül a kálium, vas (7,5 mg) és az anyagcsere-szabályozásban igen fontosnak tartott cink van jelen."(hazipatika.com)

szóval egyetek lencsét, mert jó! :) vörös lencse receptet itt találtok.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések