muffinok Karácsonyra (is)

én személy szerint nagyon szeretem a muffinokat. gyorsan elkészülnek, és ha szines papírba teszem őket, nagyon mutatósak is. ráadásul nagyon sok variációja létezik, úgyhogy mindenki megtalálhatja a kedvére valót. ha van egy kipróbált, jó alaprecepted, akkor gyakorlatilag azt tehetsz bele, amihez éppen kedved van: diót, mogyorót, kókuszt, mákot, aszalt gyümölcsöket, befőttet, mirelit gyümölcsöt, vagy persze nyáron friss gyümölcsöt. sőt! most is lehet bele tenni reszelt répát, vagy reszelt almát.

néhány kipróbált receptet írok most le, mindegyik nagyon finom. és ha valaki nem szereti muffin papírba tenni, kisüthető őzgerinc formában is, vagy tepsiben.


mindegyik muffin recept eredetileg margarinnal volt írva, de nem használok hidrogénezett növényi olajat, mert az már gyakorlatilag műanyag. így mindenhol átírtam hidegen sajtolt olajra, vagy kókuszzsírrra. ezekből kicsit kevesebb kell, mint margarinból, vagy vajból, mert ezeknek 100% a zsírtartalmuk, a margarinnak és a vajnak pedig csak 70-80%, a maradék víz.

répás muffin

30 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű, fele finom)

20 dkg méz

15 dkg hidegen sajtolt napraforgó olaj

1 tk szódabikarbóna

2 tojás

fahéj

2-3 répa lereszelve

a lisztet összekeverem a szódabikarbónával és a fahéjjal, beleteszem a répát, az olvasztott mézet, az olajat, és a 2 tojás sárgáját. jól kidolgozom, majd beleforgatom a felvert tojásfehérjét.

előmelegített sütőben 180 fokon sütöm.


zacher muffin

ez nekem nagy kedvencem, mert a lekvár miatt nagyon finom puha a tésztája.

10 dkg étcsokoládé (én 80 %-osat használok)

7 dkg hidegen sajtolt napraforgó olaj/kókuszzsír

2 tojás

10 dkg méz

15 dkg baracklekvár

15 dkg teljes kiőrlésű liszt

1 tk szódabikarbóna

a csokoládét felolvasztjuk az olajjal és a mézzel. ha kihűlt, belekeverjük a tojásokat és a lekvárt, majd a szódabikarbónával elkevert lisztet is.

előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük.


zapkorpás mézes muffin

ez egy igazán rostdús muffin, akinek problémája van az emésztésével, annak ajánlom figyelmébe.

¾ bögre víz

4 dkg kókuszzsír/hidegen sajtolt napraforgó olaj

½ bögre méz (kb 3 ek)

1 tk szódabikarbóna

1 tojás

1,5 bögre zabkorpa

1 bögre teljes kiőrlésű liszt

1 tk őrölt gyömbér

A vizet, mézet, zsírt összeolvasztom, beleteszem a többi hozzávalót, 180 - 200 fokon sütöm.


kakaós - gyümölcsös muffin

én ezt mirelit ribizlivel (házi) csináltam, nagyon finom lett, de biztos, hogy finom más gyümölccsel is.

3 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt

1 bögre hidegen sajtolt olaj (napraforgó)

3/4 bögre víz

2 tojás

4 ek méz

3 ek kakaó

1 citrom leve

1 tk szódabikarbóna

meggy/ribizli/egyéb gyümölcs akár aszalva is, ízlés szerint

a tojások sárgáját + olajat + citrom levét + vizet + mézet (olvasztva) összekeverem.

a lisztet is összekeverem a szódabikarbónával és a kakaóporral.

ezt a kettőt összekeverem, beleteszem a gyümölcsöket és hozzáforgatom a felvert tojásfehérjéket.

180 fokon sütjük.

jó sütögetést mindenkinek!
legközelebb kekszrecepteket fogok feltenni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések