kalács-koszorú
annyit mondhatok, hogy extra egyszerű. extra finom kalácsról van szó. :) egy hét alatt már a harmadik adagot sütöttem meg belőle. az eredeti recept (a mindmegette.hu-n találtam) a fenti képen is látható mákos verziót vezeti fel.
A tésztához:
- 50 dkg liszt (fele finom, fele teljes kiőrlésű tönköly)
- 4 dkg friss élesztő
- 350 ml langyos tej (én rizstejet tettem bele)
- 3 ek méz
- 1 mk só
- 2 ek olaj (hidegen sajtolt dióolajat tettem bele, de jó bele bármilyen más hidegen sajtolt olaj is, aminek nem túl erős az íze. vagy kókuszzsír)
A töltelékhez:
- Mák
- méz
- olaj (dióolajat tettem)
elkészítés
- Az élesztőt a langyos tejben a mézzel felfuttatjuk, majd a tésztát összegyúrjuk, és meleg helyen kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük, és kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Meglocsoljuk olajjal, úgy, hogy mindenhol olajos legyen, rászórjuk a mákot, lecsorgatjuk mézzel és feltekerjük a tésztát.
- Ezután a kalácsunkat koszorúra hajtjuk, a végeit egymásba dugva, összedolgozva szép kerekre igazítjuk. Éles késsel bemetsszük a tésztakoszorút körben szimmetrikusan, majd a szeleteket félrefordítva, lapjára igazítjuk.
- A kalácsot letakarva, 20 percig pihentetjük. Pihentetés után megkenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben 170-200°C-on, sütőpapírral bélelt gáztepsiben 35-40 perc alatt pirosra sütjük. Akkor tudjuk biztosan, hogy átsült, ha egy villát beleszúrva, nem ragad rá a tészta, vagy ha megkopogtatva a tetejét, kongó hangot ad. (nem érdemes túlságosan kiszárítani)
a következő lépés az, hogy most fogod magad, és megsütöd te is. :) jó étvágyat!
Ezt mi is szeretjük.
VálaszTörlésNEki kell lássak. Csak az a gond, hogy lisztérzékeny fiamnak is meg kell süssem amit a többieknek sütök. Ez meg a költeseknél feladja a leckét!