Janka bilibe pisil, azaz EC-zik

EC, azaz elimination kommunication, magyarul talán ürítési kommunikáció, de ez nem hangzik elég jól, így mindenki csak EC-nek monjda.
A módszer lényege, hogy a babák azzal a természetes szükséglettel jönnek világra, hogy nem szeretnek maguk alá pisilni-kakilni, sőt, mi több, képesek jelezni ha épp szeretnék elvégezni a dolgukat. ( EC-ről bővebben pl itt)
ez is olyan dolog, ami más kultúrákban még természetes, akárcsak a hordozás. csak a mi nyugati kultúránkban kényszerülnek pelenkába a gyerekek. mivel senki nem reagál a jelzéseikre, megtanulják, hogy a pelenkába kell rakni a dolgokat és szépen kivárni, hogy kiszedjék alóla.

Bennem évek óta érlelődött ez a dolog. Már Sebinél is gondolkoztam rajta, hogy el kéne kezdeni, de februári baba lévén állandóan attól féltem, hogy meg fog fázni. (a félelmem alaptalan volt, mert pelenkával is lehet ec-zni, Jankával is így csináljuk hidegebb napokon).


Így pisil Janka bilibe.
ahogy Dávid mondta: "Szükségeltetik hozzá egy gyerek meg egy odaadó anya, és máris működik!"
Valóban a legfontosabb az, hogy kellőképpen oda tudjak figyelni Jankára, rá tudjak hangolódni. ugyanis ez egy olyan kommunikáció anya és gyermeke között, ami egy másik síkon működik. ehhez hozzá kell szokni. be kell kapcsolni az énem ösztönös részét. nagyon sokszor csak megérzem, hogy Jankának most pisilni, vagy kakilni kell. az is példázza ezt a dolgot, hogy pl Dávidnál annyira nem működik a pisiltetés. nem érzi, nem veszi észre, hogy Janka jelez. nyilván nincs benne anyai ösztön. :) többször pisilte már le Janka így Dávidot. :)

Ha viszont fáradt vagyok, akkor annyi az ec-nek. :( képtelen vagyok olyankor még erre is figyelni. nyilván ez idővel változni fog, és az életem részévé válik, hogy veszem ezeket a jeleket is, akárcsak azt, ha szopizni akar, vagy fel szeretne jönni a hátamra. Egyelőre az éjszakai pisiltetés még nem megy, mert annyira hulla vagyok, hogy túl későn ébredek föl. mire magamhoz térek, már rég bepisilt Janka. majd idővel ez is menni fog.


És hogy mi kell még az anyán és a babán kívül az EC-hez? egy bili (nekünk egy régi zománcos van, pont a lábam közé tudom venni), és praktikus ruhadarabok. pl rugdalózó helyett egy kis póló, egy textilpelenka, amit külső nélkül is lehet rögzíteni (Janka Fidiniben nyomul), és egy babylegs. a pelenka azért kell, mert pl hideg van mostanság, hiába június vége. viszont ha nincs rajta külső, sokkal hamarabb le lehet kapni Jankáról, ha pisilnie kell. ha pedig mégis bemegy a pisi, azonnal érzem, és ki tudom cserélni szárazra. a babylegs pedig egy nagyon praktikus dolog. a gyerek nem fázik addig sem, míg pisiltetem. és szeretnék még egy ilyen kis kínai gatyót varrni Jankának. Kínában tényleg ilyenben vannak a gyerekek, hogy bárhol, bármikor könnyen meg tudják őket pisiltetni.

ennyit elsőre az EC-ről. örülök, hogy belevágtam. elképzelni sem tudom most már, hogy pont ezt az igényét ne elégítsem ki Jankának. borzasztóan zavar, ha nem tudom megpisiltetni, pedig tudom, hogy azért nyüglődik. pl az OTP-ben voltunk a múltkor. kénytelen volt a pelusba pisilni szegénykém. ugyanígy az M7-esen is. mire elértük a következő benzinkutat, már a pelusban volt a pisi. :( ugyanannyira zavarnak ezek az esetek, mint pl mikor egy nagy áruházban nem találok szoptatásra alkalmas helyet. a pisilés ugyanolyan szükséglete a gyereknek, mint az evés.

Megjegyzések

  1. Micsoda kis husi lett már ez a Jankalány:O És nagyon ügyesek vagytok! Nekem valahogy csak most jutott el a tudatomig, hogy lett VOLNA EC-zni:( De Lilla már nagy hozzá, hogy tökéletesen működjön... Azért próbálkozunk, ha a topon vagy szellemileg, akkor nem adok rá itthon pelust, pisit még nem kaptunk ugyan el, de kakit már többet is sikerült!:)

    VálaszTörlés
  2. jajj, ennyi hiba, már nem vagyOK a topon szellemileg:D

    VálaszTörlés
  3. :D
    ja, igen, hurkásodik a lány. :)
    szerintem már az is tök jó, ha a kakit el tudjátok kapni. megkíméled magad a kakivakarástól :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések